"Εγώ ειμί ο ποιμήν ο καλός.Ο ποιμήν ο καλός την ψυχήν αυτού τίθησιν υπέρ των προβάτων. (Ιωάν. κεφ. ι΄στοιχ.11)"

menu

Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2011

Άγιος Ηρακλείδιος - (17 Σεπτεμβρίου)

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF


Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τη Λευκωσία βρίσκεται το μοναστήρι του αγίου Ηρακλειδίου. Είναι χτισμένο ανάμεσα στους ελαιώνες του χωριού Πολιτικό, εκεί που κάποτε βρισκόταν η αρχαία πόλη της Ταμασσού. Η πόλη αυτή στα παλιά χρόνια ήταν πλούσια γιατί είχε πολύ χαλκό. 

 
 
  Το μοναστήρι του αγίου είναι γυναικείο. Είναι από τα πρώτα γυναικεία μοναστήρια που λειτούργησαν στην Κύπρο. Άρχισε τη λειτουργία το 1963 με πολλές μοναχές.
   Όταν οι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας έκαναν περιοδεία στην Κύπρο (45-46 μ.Χ.) για να διδάξουν το χριστιανισμό, πέρασαν κι από εδώ. Μια μέρα ενώ ο Ηρακλείδιος βοηθούσε τον πατέρα του, που ήταν ειδωλολάτρης ιερέας, στην προσφορά θυσίας στα είδωλα, τους πλησίασαν οι Απόστολοι και ζήτησαν να μάθουν το δρόμο για την Πάφο.
   Πρόθυμα ο νεαρός Ηρακλείδιος, όχι μόνο τους έδειξε το δρόμο αλλά πήγε μαζί τους για να τους οδηγήσει. Καθώς περπατούσαν άρχισαν να συζητούν για το Θεό κι ο Ηρακλείδιος άκουγε με ενδιαφέρον τη διδασκαλία των δύο Αποστόλων. Έτσι στη μέση του δρόμου στο χωριό Καλοπαναγιώτης βαπτίστηκε από τους Αποστόλους και χειροτονήθηκε επίσκοπος Ταμασσού. Ύστερα γύρισε στην πατρίδα του και άρχισε να διδάσκει τη νέα του θρησκεία.
   Ο Ηρακλείδιος έκανε πολλά θαύματα. Θεράπευε τυφλούς, δαιμονισμένους, ανάστησε νεκρούς… Έτσι οι χριστιανοί αυξάνονταν κάθε μέρα. Αυτό έκανε τους ειδωλολάτρες να τον μισήσουν. Γι’ αυτό μια μέρα τον οδήγησαν στην πλατεία της Ταμασσού και τον σκότωσαν με ξίφος. Μετά μάζεψαν ξύλα και ενώ ετοιμάζονταν να τον κάψουν οι χριστιανοί όρμησαν, έσβησαν τη φωτιά, πήραν το λείψανο και τον έθαψαν στο σπήλαιο που βρίσκεται στη σημερινή εκκλησία του.

ο τάφος του αγίου Ηρακλείδιου

   Από τα πρώτα εκείνα χρόνια ο κόσμος πήγαινε στο σπήλαιο που βρισκόταν ο τάφος του αγίου και προσκυνούσαν. Γύρω στο 400 μ.Χ. πάνω από το σπήλαιο χτίστηκε και το μοναστήρι του αγίου Ηρακλειδίου. Από τότε ήταν ένα ξακουστό προσκύνημα για όλους τους χριστιανούς. 


  
   Τα τελευταία χρόνια είναι γυναικείο μοναστήρι. Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να εκκλησιάζονται. Τους αρέσει η γλυκιά ψαλμωδία των καλογραιών. Προσκυνούν την εικόνα του αγίου καθώς και τα λείψανα του που σώζονται εκεί.
   Προσεύχονται στο Θεό. Ύστερα κάθονται στις νοικοκυρεμένες βεράντες με τους μυρωδάτους βασιλικούς. Οι μοναχές τους φιλεύουν με ένα καφέ ή ένα γλυκό που το φτιάχνουν οι ίδιες


   Στο μοναστήρι όλα είναι ήσυχα και όμορφα. Οι αυλές με τα περιποιημένα λουλούδια και τα όμορφα ψηφιδωτά, οι καθαρές και στολισμένες βεράντες, η εκκλησία με την επιβλητική σιγή. Όλα σε κάνουν να νομίζεις ότι βρίσκεσαι κοντά στο Θεό. Στα δοκάρια της στέγης κάποια χελιδόνια έχουν φτιάξει τη φωλιά τους. Διασχίζουν τις βεράντες, περνώντας από κοντά μας κι ύστερα ανυψώνονται ψηλά σχίζοντας τον αέρα και χάνονται στον ουρανό. Το ανέβασμά τους μας καλεί κι εμάς να ανεβούμε πιο ψηλά, κοντά στο Θεό… 

   
  Ο άγιος Ηρακλείδιος είναι ένας από τους πρώτους και σπουδαίους ιεράρχες της Νήσου των Αγίων, Κύπρου. Τη μνήμη του γιορτάζουμε στις 17 Σεπτεμβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...