"Εγώ ειμί ο ποιμήν ο καλός.Ο ποιμήν ο καλός την ψυχήν αυτού τίθησιν υπέρ των προβάτων. (Ιωάν. κεφ. ι΄στοιχ.11)"

menu

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011

Τα ουσιαστικά των εντολών του Θεού. Ο εκκλησιασμός και η προσευχή είναι στα ουσιαστικά και όχι στα τυπικά

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF
    
    Παρακάτω παρουσιάζουμε  απομαγνητοφωνημένο έναν ωφέλιμο διάλογο απο  εκπομπή του κ. Νικολάο Σωτηρόπουλο στις 5-8-1997, στο πατρινό τηλεοπτικό σταθμό "SUPER B" που είχε θέμα την Μεταμόρφωση του Χριστού, τον προφήτη Ηλία και σχετικά με αυτό θέματα. Ο διάλογος είναι με έναν τηλεθεατή, για ουσιαστικά των εντολών του Θεού και κυρίως για τον εκκλησιασμό και την προσευχή.
* * *

Τηλεθεατής: Εαν υποθέσουμε ότι πηγαίνει ο κόσμος στην Εκκλησία και προσεύχεται και κάνει όλα αυτά τα τυπικά...
Νικόλαος Σωτηρόπουλος: Όχι τα τυπικά, τα τυπικά και τα ουσιαστικά.
Τηλεθεατής: Τα ουσιαστικά μπορεί να μας τα δώσετε να τα καταλάβει κάποιος...
Νικόλαος Σωτηρόπουλος: Ε, τα ουσιαστικά ξέρουμε ποια είναι. Είναι η αγάπη και τα έργα της αγάπης. Ο αγώνας να αποβάλλουμε τα πάθη μας, να γίνουμε καλύτεροι, να υπερβούμε τους εαυτούς μας.
Τηλεθεατής: Ακούμε ότι δεν είσαι χριστιανός αν δεν πας στην Εκκλησία, δεν προσεύχεσαι...
Νικόλαος Σωτηρόπουλος: Ε αυτό δεν είναι στα τυπικά, είναι στα ουσιαστικά. Το να πάμε να λατρεύσουμε τον Θεό, να προσευχηθούμε, είναι στα ουσιαστικά, δεν είναι στα τυπικά.
Τηλεθεατής: Έχω παρατηρήσει ότι ο κόσμος πηγαίνει στην Εκκλησία και μόνο δεν προσεύχεται.
Νικόλαος Σωτηρόπουλος: Κακώς! Αυτός είναι κακός εκκλησιασμός. Πρέπει να πηγαίνουμε στην Εκκλησία και να συγκεντρώνουμε όσο μπορούμε, να κάνουμε αγώνα γιατί διασπάται συνεχώς η προσοχή, να κάνουμε αγώνα, να συγκεντρώνουμε το νού μας και να τον προσηλώνουμε στον Θεό, στα λόγια της Θείας Λειτουργίας. Η Θεία Λειτουργία είναι ένα θαύμα, ένας ήλιος ολόλαμπρος θα έλεγα και δίνει Χάρη. Όταν πηγαίνουμε στην Εκκλησία και προσέχουμε και προσευχόμαστε και όταν μάλιστα όταν μετέχουμε των Μυστηρίων παίρνουμε Χάρη Θεού μέσα μας, τον Ίδιο τον Θεό παίρνουμε.
Τηλεθεατής: Ο κόσμος όμως δεν ασχολείται με την ουσία, ακόμα και αυτοί που πηγαίνουν.
Νικόλαος Σωτηρόπουλος: Ε, οποιος δεν ασχολείται με την ουσία δεν θα σωθεί, είναι τυπολάτρης σαν τους Ιουδαίους. Λοιπόν θα ασχολούμαστε με την ουσία, χωρίς βεβαίως να παραβλέπουμε και κάποιους τύπους οι οποίοι έχουν καθιερωθεί και έχουν κάποια σημασία και αυτοί μέσα στην Εκκλησία, αλλά στην ουσία θα πέφτει το μεγάλο βάρος.
Όλη την εκπομπή θα την δείτε ΕΔΩ

1 σχόλιο:

  1. Το τέλος του Σηφουνάκη θα είναι κακό όπως αυτών που εδίωκαν μετά μανίας την Εκκλησία διότι είναι αποδειγμένα σύγχρονος πολέμιος της Εκκλησίας. Αν υπήρχε Σύνοδος θα τον αφόριζε. Ο Σωτηρόπουλος ορθόδοξος θεολόγος είναι αφορισμένος και ο Σηφουνάκης όχι. Αυτό είναι βλασφημία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...