"Εγώ ειμί ο ποιμήν ο καλός.Ο ποιμήν ο καλός την ψυχήν αυτού τίθησιν υπέρ των προβάτων. (Ιωάν. κεφ. ι΄στοιχ.11)"

menu

Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2012

Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ,απειλείται με «λουκέτο» ο ναός του Παναγίου Τάφου

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF
 
Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο του Ισραήλ.

Οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων δεσμεύτηκαν από ισραηλινή εταιρεία ύδρευσης, η οποία υποστηρίζει ότι της χρωστά ένα υπέρογκο ποσό καθώς δεν πληρώνει λογαριασμούς, σύμφωνα με την εφημερίδα Μaariv.  


Η εταιρεία Hagihon που άλλαξε ιδιοκτησιακό καθεστώς προ τετραμήνου, προχώρησε στο μέτρο αυτό, απαιτώντας από το Πατριαρχείο να καταβάλει το ποσό περίπου του €1,8 εκατ. για κατανάλωση νερού στο Ναό του Πανάγιου Τάφου ενώ είναι γνωστό ότι το Πατριαρχείο ουδέποτε πλήρωνε για ύδρευση από συστάσεως του εβραϊκού κράτους.

Εκπρόσωποι του Πατριαρχείου προσπάθησαν να εξηγήσουν στην εταιρία ότι δεν μπορούν να πληρώσουν ένα χρέος που δεν τους ανήκει και δέχθηκαν να αρχίσουν να πληρώνουν από τώρα και στο εξής ωστόσο η ισραηλινή εταιρία δέσμευσε χωρίς προειδοποίηση όλους του τραπεζικούς λογαριασμούς.
 
Αξιοπερίεργο είναι πως για τη χρήση νερού από τρεις κοινότητες (Ελλήνων, Φραγκισκανών, Αρμενίων) δεσμεύτηκαν μόνο τα χρήματα των Ελλήνων.Το γεγονός οδήγησε τον Έλληνα Πατριάρχη κκ Θεόφιλο Γ΄ να επιδόσει επιστολές διαμαρτυρίας στον Έλληνα πρέσβη με αποδέκτες τον πρόεδρο των ΗΠΑ Barack Obama, τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu, τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κλειστός για τους προσκυνητές ενδέχεται να μείνει μετά από αρκετούς αιώνες ο ναός του Πανάγιου Τάφου, του ιερότερου μνημείου της χριστιανικής θρησκείας.


Ο ναός που ακόμη και σε περιόδους πολέμου παρέμεινε ανοικτός για προσκυνητές, τουρίστες και όλους τους επισκέπτες αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα με χρέη που αγγίζουν τα δύο εκατομμύρια ευρώ από λογαριασμούς ύδρευσης και λοιπές κοινόχρηστες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ο τραπεζικός λογαρισμός του Ιδρύματος που διαχειρίζεται τον ναό έχει παγώσει έπειτα από οφειλές ύψους 1,8 εκατ. ευρώ για τα τελευταία 15 χρόνια προς την εταιρεία ύδρευσης Ηagihon. 

Μάλιστα ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος ο Γ’ απέστειλε επιστολή σε δραματικό τόνο προς τους ηγέτες του Ισραήλ, της Ρωσίας, της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιορδανίας και των ΗΠΑ για να τους ενημερώσει για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ναός.

«Αν δεν αλλάξει τίποτε, προτιθέμεθα να ανακοινώσουμε σε μερικές ημέρες ότι για πρώτη φορά μετά από αιώνες ο ναός του Πανάγιο Τάφου θα κλείσει» σημειώνει ο πατριάρχης προσθέτοντας ότι τον ναό επισκέπτονται προσκυνητές και τουρίστες που ξοδεύουν εκατομμύρια ευρώ τα οποία εισπράττει το κράτος του Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι παραδοσιακά ο ναός, υπό οποιαδήποτε εξουσία, ήταν απαλλαγμένος από έξοδα ύδρευσης και άλλων υπηρεσιών, ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια η ισραηλινή κυβέρνηση άρχισε να ακυρώνει τα προνόμιά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...