"Εγώ ειμί ο ποιμήν ο καλός.Ο ποιμήν ο καλός την ψυχήν αυτού τίθησιν υπέρ των προβάτων. (Ιωάν. κεφ. ι΄στοιχ.11)"

menu

Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2017

Οι εκμεταλλευταί της λαϊκής ευσεβείας - Ορθόδοξος Τύπος

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Του πρωτοπρεσβυτέρου π. Διονυσίου Τάτση 

 ΟΙ ΚΟΣΜΙΚΟΙ άνθρωποι συνηθίζουν να κατηγορούν τους χριστιανούς ότι καλλιεργούν το… δουλικό φρόνημα και θυσιάζουν την πνευματική τους ελευθερία, κάνοντας υπακοή στους μεγαλόσχημους κληρικούς. Πρόκειται για μια βαριά κατηγορία, η οποία δεν αποτελεί κανόνα, αλλά ζοφερή εξαίρεση.

Ο απόστολος Παύλος, απευθυνόμενος στους Κορινθίους, λέει ότι δεν πήγε για δεύτερη φορά στην πόλη τους για να τους ελέγξει για διάφορες αταξίες που συνέβαιναν, διότι δεν ήθελε να επιβληθεί σε ζητήματα πίστεως, αφού έμεναν σταθεροί σε αυτή, ούτε να τους προκαλέσει λύπη. Τους τόνιζε ότι δεν είναι κύριος της πίστεώς τους και ούτε έχει εξουσία πάνω σαν να είναι δούλοι του (Β΄ Κορ. α΄ 23). Αντίθετα, θεωρούσε τον εαυτό του συνεργάτη στη χαρά τους. Το παράδειγμα του Παύλου πρέπει να καθοδηγεί όλους τους κληρικούς, τους μοναχούς και τους ευσεβείς λαϊκούς. Πρέπει να σέβονται την ελευθερία των ανθρώπων που βρίσκονται μέσα στην εκκλησία ή κάνουν τα πρώτα βήματα προσέγγισης, αναζητώντας την ορθόδοξη πνευματικότητα. Το τονίζω αυτό, γιατί συχνά βλέπουμε να ασκείται πίεση από τους υπεύθυνους της εκκλησίας σε απλούς και άδολους ανθρώπους της πίστεως προκειμένου να ακολουθήσουν ή να επιλέξουν ότι εκείνοι κρίνουν γι αυτούς πνευματικά ωφέλιμο, αδιαφορώντας για το τι οι ίδιοι θέλουν. Με αυτό τον τρόπο γίνονται δυνάστες και τους δημιουργούν πολλά ψυχολογικά προβλήματα. Τους καταδικάζουν σε διαρκή κατάθλιψη, την οποία εκλαμβάνουν επιπόλαια ως κατάνυξη!

 Οι άνθρωποι αυτοί ενεργούν χωρίς διάκριση και εκφοβίζουν για πολλούς και ποικίλους σκοπούς. Άλλοτε θέλουν να ακολουθήσουν τα λεγόμενα πνευματικά τους τέκνα τον άγαμο βίο, άλλοτε την ιεροσύνη και άλλοτε την ιεραποστολή. Δεν αναγνωρίζουν τίποτα άλλο στη ζωή και μιλούν με περιφρόνηση για τους ανθρώπους που ζουν στον κόσμο και δημιουργούν οικογένειες. Έχουν επίσης αναπτυγμένο το πνεύμα της επαιτείας. Συνεχώς τους λείπουν χρήματα για να ολοκληρώσουν τους ναούς και τα μοναστήρια. Δεν διστάζουν να αρπάξουν και τις περιουσίες τους και να τους κάνουν ακτήμονες στο όνομα του Χριστού και της Παναγίας, ενώ οι ίδιοι γίνονται πολυκτήμονες και διαχειριστές μεγάλων ποσών. 

  Δυστυχώς, στον ιερό χώρο της εκκλησίας υπάρχουν οι δόλιοι εκμεταλλευτές της λαϊκής ευσέβειας, οι οποίοι αποτελούν μάστιγα και πρέπει να καταδικάζονται. Οι πιστοί άνθρωποι δεν είναι αφελείς. Έχουν αξιοπρέπεια και καλή προαίρεση και δεν πρέπει να τους πληγώνουν αδίστακτοι και επιτήδειοι κληρικοί και μοναχοί. Οι χριστιανοί πρέπει να ακολουθούν το δρόμο των εντολών του Θεού ελεύθερα και να μη επιτρέπουν στους ανάξιους ρασοφόρους να τους εκμεταλλεύονται.

Ορθόδοξος Τύπος, Αριθ Φύλλου 2146, 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...