"Εγώ ειμί ο ποιμήν ο καλός.Ο ποιμήν ο καλός την ψυχήν αυτού τίθησιν υπέρ των προβάτων. (Ιωάν. κεφ. ι΄στοιχ.11)"

menu

Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017

«Ὁ Χριστὸς εἶναι ὁ Παράδεισος» - Ορθόδοξος Τύπος

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Του πρωτοπρεσβυτέρου π. Διονυσίου Τάτση

 Η ΕΠΟΧΗ μας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί χριστιανική. ύι σύγχρονοι άνθρωποι ταλαιπωρούνται από ποικίλες ιδεολογίες και ακολουθούν τα μηνύματα των εχθρών της Εκκλησίας. Η ηθική διδασκαλία του Χριστού δεν τηρείται από τους περισσότερους χριστιανούς! Η διαστροφή είναι μεγάλη και οι δραστηριότητες των αντίχριστων προκαλούν φόβο στους φιλήσυχους και άκακους χριστιανούς, οι οποίοι δεν μπορούν να εξηγήσουν, γιατί οι άνθρωποι απομακρύνονται από το Θεό και απειλούν εκείνους που πιστεύουν και έχουν καθημερινή αναφορά στο Χριστό. Ιδιαίτερα αυτό συμβαίνει με τους άθεους πολιτικούς, όταν είναι στην εξουσία και έχουν την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να χτυπήσουν την Εκκλησία και να απομακρύνουν το λαό από την πίστη.

 Η ιστορία, ωστόσο, διδάσκει ότι τελικά οι εχθροί της Εκκλησίας είναι αδύνατοι και ποτέ δεν θα πετύχουν το σκοπό τους. Αυτό δεν πρέπει να μας οδηγεί στον εφησυχασμό, γιατί πολλοί άνθρωποι επηρεάζονται από τη δράση των αντίχριστων. Καθήκον κάθε αληθινού χριστιανού είναι να υπερασπίζεται την ορθόδοξη πίστη του και να κοπιάζει για τον επανευαγγελισμό του λαού. Να τονίζει επίσης ότι η πίστη στο Χριστό οδηγεί τους ανθρώπους σε ένα φωτεινό τρόπο ζωής, ανώτερο και γεμάτο γλυκύτατες πνευματικές εμπειρίες.

 Οι σύγχρονοι άνθρωποι είναι βυθισμένοι στο τέλμα της ικανοποίησης των αμαρτωλών τους παθών και βιώνουν δυσάρεστες καταστάσεις, από τις οποίες μόνο η πίστη μπορεί να τους ελευθερώσει. Ο αείμνηστος επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης τόνιζε ότι ο Χριστός πάντα νικά, γιατί έχει μεγάλη δύναμη και μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην προσωπική ζωή των πιστών και στην κοινωνία γενικότερα. Έλεγε: «Ο Χριστέ, πόσο μεγάλη εναι η δύναμή σου! Όπου είναι ο Χριστός, είναι ελευθερία, όπου λείπει ο Χριστός είναι σκλαβιά. Όπου  είναι ο Χριστός είναι δικαιοσύνη, όπου λείπει ο Χριστός είναι αδικία. Όπου είναι ο Χριστός είναι η αγάπη, όπου λείπει ο Χριστός είναι το μίσος. Όπου είναι ο Χριστός είναι ο παράδεισος, όπου λείπει ο Χριστός είναι η κόλαση. Και κόλαση έγινε πράγματι ο κόσμος. Δεν τολμάς να βγείς από το σπίτι σου, αφού τώρα εμφανίζονται τρομοκράτες· όπως τότε ο δαιμονιζόμενος τρομοκρατούσε τους ανθρώπους έτσι και αυτοί σήμερα. Γίναμε Σικάγο» (Εμπνευσμένα κηρύγματα ορθοδόξου ομολογίας και αγιοπατερικές πνοές, 2011, σελ.127).

 Οι χριστιανοί πρέπει να ειναι θαρραλέοι και αισιόδοξοι. Να βλέπουν πάντα μπροστά με το φως του Χριστού και να γίνονται και οι ίδιοι φως του κόσμου. Το παράδειγμά τους να αποτελεί πυξίδα πορείας στους καλοπροαίρετους κοσμικούς. 

Ορθόδοξος Τύπος, Αριθ Φύλλου 2169, 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...